Εγγραφή | Είσοδος

ΕΦΥΓΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΥΛΗΣ

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://www.pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Απεβίωσε ο ομότιμος καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  και τ. Πρόεδρος της ΕΦΕ κ. Νικόλαος  Χούλης , αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στον φαρμακευτικό κόσμο και την επιστημονική κοινότητα. Ο εκλιπών θεωρείτο από τους σημαντικότερους συντελεστές στη σύνθεση της πρώτης λίστας ΜΗΣΥΦΑ και στη καθιέρωσή τους ως φάρμακα πρώτης ανάγκης για τον πολίτη. Για τον λόγο αυτό μάλιστα   τιμήθηκε  πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου ΕΦΕΧ κ. Βασίλη Σερέτη, ο οποίος τον αποκάλεσε χαρακτηριστικά «πατέρα του όρου ΜΗΣΥΦΑ» ενώ ανάλογη τιμητική διάκριση είχε λάβει από την ΠΕΦ   καθώς και από την ΕΦΕ . Πέραν της αξιόλογης ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας ημαντικό ήταν το έργο του ως προέδρου της Επιτροπής της Θετικής λίστας .

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τρίτη 5 Ιουνίου στις 15.00 στο Κοιμητήριο της Νέας Ερυθραίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ( ΠΕΦΝΙ) εκφράζει τα θερμά του συλληπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. 

Καλό παράδεισο !

 

Λίγα λόγια για τον Καθηγητή Νικόλαο Χούλη

O Ομότιμος καθηγητής Φαρμακευτικής Nικόλαος Χούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1958 αποφοίτησε από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  και δύο χρόνια μετά συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές  στο Chelsea School of Pharmacy στο Λονδίνο με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Εκεί, το 1964 εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Beckett. Από το 1965-1979 διετέλεσε καθηγητής Φαρμακευτικής στα Πανεπιστήμια του Χιούστον και της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ (Medical Center) και στη συνέχεια επέστρεψε ως Τακτικός  καθηγητής  Φαρμακευτικής Τεχνολογίας στο Τμήμα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου διετέλεσε και πρόεδρος  για οκτώ χρόνια. Από το 1973-1987 υπήρξε σύμβουλος  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization,WHO) σε θέματα φαρμάκων, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και ρόλο συμβούλου  στο υπουργείο Υγείας της Ελλάδας. Από το 1988 είναι πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρίας, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής εταιρίας και πρόεδρος του Ριζαρείου Ιδρύματος. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ των ετών 1989-1993 διετέλεσε πρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Φαρμακευτική Εκπαίδευση στην Ευρώπη (European Union Committee on Pharmacy Education) και την ίδια περίοδο υπήρξε αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων (Committee for Proprietary Medicinal Product, CPMP), που είναι πρόδρομη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA). Επίσης, ο Καθηγητής Χούλης θήτευσε επί είκοσι δυο χρόνια (1980-2002) ως πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρίας (Ε.Φ.Ε). Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 24 βιβλία και κεφάλαια βιβλίων, καθώς και 160 επιστημονικές εκδόσεις, ενώ έχει τιμηθεί δύο φορές (τα έτη 1966 και 1971) με το Lederle Pharmacy Faculty Award.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Δευτέρα, Ιούνιος 4, 2018