Εγγραφή | Είσοδος

Α.ΞΑΝΘΟΣ : Προτεραιότητα στο δημόσιο σύστημα υγείας

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://www.pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

Σαφή κατεύθυνση προς ένα δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και προτεραιότητα στην αξιολόγηση της κοινωνίας , ανέδειξε μέσω της ομιλίας του στην Βουλή για τον προυπολογισμό, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός.

Παραθέτουμε τα βασικά σημεία της ομιλίας του Υπουργού Υγείας

•             Τα μνημονιακά μέτρα και τα προαπαιτούμενα των αξιολογήσεων , δημιουργούν μια ασυμμετρία αναγκών και πόρων στη χώρα , στην κοινωνία και φυσικά στο Σύστημα Υγείας. Ο μόνος τρόπος να υπερβούμε αυτή  την αναντιστοιχία αυξημένων κοινωνικών αναγκών και διαθέσιμων  πόρων , είναι ένα σοβαρό πολιτικό σχέδιο παραγωγικής-κοινωνικής-θεσμικής-διοικητικής   ανασυγκρότησης της χώρας. Το σχέδιο αυτό στο χώρο της Υγείας  περιλαμβάνει τη «μεροληψία» υπέρ του Δημόσιου Συστήματος Υγείας , την προτεραιότητα στη στήριξη και αναβάθμιση του ΕΣΥ  και την επικουρικότητα του ιδιωτικού τομέα  , τη στροφή στην ΠΦΥ και την πρόληψη , την έμφαση στις πολιτικές Δημόσιας Υγείας , τη δραστική αντιμετώπιση των φαινομένων προκλητής ζήτησης, σπατάλης και διαφθοράς, την εδραίωση ενός νέου κοινωνικού ήθους στο Σύστημα Υγείας που οφείλει να θέτει πάνω απ ’όλα τις ανάγκες των ανθρώπων, τα κοινωνικά δικαιώματα , τα συλλογικά αγαθά και το δημόσιο συμφέρον.

 Με έμφαση στις δράσεις πρόληψης , στον καθολικό εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού , στις παρεμβάσεις  Δημόσιας Υγείας , ενισχύουμε το  αίσθημα  υγειονομικής  ασφάλειας  της κοινωνίας και περιορίζουμε την κοινωνική επιρροή των  ξενοφοβικών , μισαλλόδοξων   και ρατσιστικών  κραυγών .

•             Ο συνολικός σχεδιασμός προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού αλλά και παντός τύπου συμβάσεων στα νοσοκομεία , τις δομές ΠΦΥ και των εποπτευόμενων φορέων από το Υπουργείο Υγείας   , υπερβαίνει αθροιστικά τους 10.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό . Έχουν ήδη προσληφθεί ή επίκειται πολύ σύντομα η πρόσληψη τους : 1383 επικουρικοί γιατροί τη διετία 2015-2016 ( μαζί με 884 που παρατάθηκαν 1 χρόνο οι συμβάσεις τους ) , 900 μόνιμοι εργαζόμενοι από την 4Κ/5Κ προκήρυξη , 200 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ από παλιές κρίσεις , 950 διοικητικοί υπάλληλοι από την προκήρυξη του 1998 μέσω ΑΣΕΠ, 585 επικουρικό λοιπό προσωπικό , 260 γιατροί-νοσηλευτές για τις ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, 186 μόνιμοι διασώστες του ΕΚΑΒ . Και ακολουθούν : 700 νοσηλευτές-λοιπό προσωπικό από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ της 4Κ/5Κ, άλλοι 240 γιατροί-νοσηλευτές μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για ΜΕΘ, 2000 μόνιμοι εργαζόμενοι ( έχει εκδοθεί ΠΥΣ- άμεση προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ) και  2000 μόνιμοι  γιατροί ΕΣΥ ( αναμένεται σύντομα η έκδοση ΠΥΣ ) που αθροιστικά συγκροτούν το σύνολο των 5000 προσλήψεων γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού που παρουσίασε στο διάγγελμα του χθες ο Πρωθυπουργός.  Η πιο άμεση όμως κίνηση μαζικής ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας είναι  κυρίως πρόσληψη  των 4000 ανέργων νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών με 12μηνη σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ που θα ολοκληρωθεί μέχρι το Φλεβάρη του 2017. Συμπληρωματικά , έρχεται να στηρίξει το ΕΣΥ το πρόγραμμα AMIF για το προσφυγικό που προβλέπει 850 άτομα για τους χώρους φιλοξενίας και τις γειτονικές δημόσιες δομές , καθώς και το πρόγραμμα ISF στα νησιά του Αιγαίου που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί ξανά με 165 άτομα αποκλειστικά για τα νοσοκομεία-ΚΥ των περιοχών αυτών .

•             Υπάρχουν όμως οι υλικές προϋποθέσεις αυτής της βελτίωσης ; έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση ; Tην απάντηση την έδωσε ο περσινός προϋπολογισμός  των νοσοκομείων-ΥΠΕ , που ήταν ο 1ος μετά από 5 χρόνια με ανοδική τάση, και φυσικά συνεχίζει να τη  δίνει με σαφήνεια ο προϋπολογισμός του 2017. Τα 1.388 δις.ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός ( όριο αγορών)  του 2015 έγιναν 1.556 με την «ένεση» χρηματοδότησης που κάναμε τον Οκτώβριο του 2015 ανακατανέμοντας κρατικούς πόρους υπερ του ΕΣΥ .  Το 2016 έγιναν 1.634 δις.ευρώ, ποσό που διατηρείται σταθερό μέχρι το 2018  στα πλαίσια του νέου ΜΠΔΣ 2015-2018  . Αυτό σημαίνει επιπλέον  268 εκ. ευρώ το 2016 (230 για τα νοσοκομεία + 38 εκ.ευρώ για ΥΠΕ/ΠΕΔΥ)  και 252  εκ.   ( 214+ 38)  το 2017,  πέραν των προβλέψεων του ΜΠΔΣ της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε 1.404 δις το 2016 και 1,420 δις το 2017 -2018. Ειδικά οι δαπάνες για την ΠΦΥ που αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση , οι δαπάνες για τα ΚΥ και τις δομές του ΠΕΔΥ που αντιστοιχούν στον κωδικό 260 του Υπουργείου Υγείας είναι για το 2017 συνολικά ( μαζί με μισθούς, λειτουργικά  έξοδα κλπ) 451 εκ.ευρώ , όταν το 2016 ήταν 373 εκ. και το 2015 ήταν 363 εκ.  Στο αμέσως επόμενο διάστημα  δρομολογείται η κάλυψη των ανασφάλιστων με ιατρικά βοηθήματα , αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και άλλες παροχές μέσω του ΕΟΠΥΥ για  παθήσεις όπως ΣΔ , ΧΑΠ , Καρκίνος  , Μεσογειακή Αναιμία . 

•             Ναι ,αλλά ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ μειώθηκε κατά 200 εκ. ευρώ , μας λέει η αντιπολίτευση. Η πραγματική αλήθεια είναι ότι μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά 200 εκ. ευρώ  αλλά αυξάνεται αντίστοιχα η απόδοση εισφορών υγείας από τον ΕΦΚΑ ( Ασφαλιστικά Ταμεία) και σε κάθε περίπτωση ο προϋπολογισμός αγορών του ΕΟΠΥΥ πλην φαρμάκων είναι αυξημένος 123 εκ. ευρώ (1,525 δις) σε σχέση με  τη  μνημονιακή πρόβλεψη ( ν.4336/2015) του 1,402 δις. ευρώ.  Και μη μας πουν ότι θα δημιουργηθούν  ελλείμματα , γιατί με τη ροή αποπληρωμής ληξιπροθέσμων  τόσο στο ΕΣΥ όσο και στον ΕΟΠΥΥ ( σήμερα έχουν πληρωθεί 850 εκ. ευρώ σε προμηθευτές των νοσοκομείων και αναμένεται μέχρι τέλος του 2016 να έχουν αποδοθεί 1.024 δις, ενώ η σε προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ η  αντίστοιχη  πληρωμή είναι 470 εκ. ευρώ) , αλλά και με την αποζημίωση των παρόχων του ΕΟΠΥΥ στο 100% με βάση το νέο σύστημα τυχαιοποιημένων ελέγχων ,   προβλέπεται στις αρχές του 2017 να μην παράγονται πλέον ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στη Υγεία .

•             Συμπληρωματικά σ’ αυτό το σχέδιο, έρχεται το ΕΣΠΑ 2016-2020 , με το οποίο επιδιώκουμε να καλύψουμε ένα μέρος των αναγκών του ΕΣΥ σε υποδομές και εξοπλισμό , αλλά κυρίως να διασφαλίσουμε τη  βιώσιμη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ , τη στήριξη των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας , αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων και Δημόσιας Υγείας . Με το νέο μοντέλο ΠΦΥ αναμένεται μέσα στο 2017 να αναπτυχθούν 260 Τοπικές Μονάδες Υγείας ( ΤΟΜΥ) σε 64 αστικά κέντρα όλης της χώρας , στελεχωμένες περίπου με 3200 οικογενειακούς γιατρούς-νοσηλευτές-κοινωνικούς λειτουργούς-επισκέπτες υγείας που θα προσφέρουν τομεοποιημένη , ολιστική και κοινοτικά προσανατολισμένη φροντίδα υψηλής ποιότητας.

•             Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας αποτελεί την πρώτη σοβαρή παρέμβαση κοινωνικής ανακούφισης στο χώρο της Υγείας και ταυτόχρονα στήριξης του ΕΣΥ από την αρχή της κρίσης  .

•             Υπάρχει όμως και ένα σοβαρό πολιτικό ερώτημα που χρειάζεται απάντηση : είναι επαρκή τα όρια αγορών στο Σύστημα Υγείας ; «Βγαίνει» το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας για αισθητή αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης εντός του μνημονιακού πλαισίου; Η απάντηση είναι ναι,  υπό 4  κρίσιμες προϋποθέσεις :

 1.  Αποτελεσματικός έλεγχος της ζήτησης με «κλειδωμένα» διαγνωστικά-θεραπευτικά πρωτόκολλα , «φίλτρα» στη συνταγογράφηση και μηχανισμό αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας ( ΗΤΑ)

2.  Κεντρικοποίηση των προμηθειών υγείας

3.  Μέτρα  για τον περιορισμό της σπατάλης και διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας

4. Συστηματική διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης στα φάρμακα ,     ιδιαίτερα στα καινοτόμα-ΦΥΚ.   

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Δευτέρα, Δεκέμβριος 12, 2016