Εγγραφή | Είσοδος

1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://www.pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

Προφυλάσσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας κάνοντας έλεγχο για HIV/AIDS, είναι πάντα εμπιστευτικός, εθελοντικός μετά από την πλήρη και κατανοητή ενημέρωση του ατόμου που επιθυμεί να εξεταστεί. O έλεγχος μπορεί να είναι και ανώνυμος στην περίπτωση που το επιθυμεί ο/η εξεταζόμενος/η. Διεξάγεται σε δημόσια νοσοκομεία, σε Κέντρα Αναφοράς & Ελέγχου AIDS, σε ιδιωτικές δομές και σε δομές στην κοινότητα .

Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV  (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.
Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Ο HIV είναι ένας ρετροϊός, γι' αυτό τα φάρμακα που στοχεύουν σε αυτόν λέγονται αντιρετροϊκά. Ο συνδυασμός αντιρετροϊκών φαρμάκων, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, σταματάει εντελώς τη μόλυνση νέων κυττάρων, αλλά δεν έχει καμία επίδραση στα κύτταρα που έχουν ήδη μολυνθεί και βρίσκονται κρυμμένα σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό ενός οροθετικού ασθενή. Τα αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη του AIDS και επιτρέπουν στους ασθενείς με HIV λοίμωξη να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή για όσο διάστημα λαμβάνουν την θεραπεία.  

 
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί βρισκόμαστε διαχρονικά δίπλα στους ασθενείς με HIV λοίμωξη, έχουμε κτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης τηρώντας τις απαραίτητες διαδικασίες, τους προμηθεύουμε με ασφάλεια την αντιρετροϊκή αγωγή τους, ενημερώνουμε, επεξηγούμε και συμβουλεύουμε σε ότι αφορά τη συνολική φαρμακευτική τους κάλυψη.
Είμαστε υποστηρικτές και αρωγοί στις βελτιωτικές ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για τη καλύτερη εξυπηρέτηση τους (ηλεκτρονική συνταγογράφηση κλπ)
Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Τρίτη, Δεκέμβριος 1, 2020